27 maj 2011

Äntligen!

Det satt långt inne, men visst är den en seger att Ratko Mladic äntligen kunde gripas. När jag arbetade vid Jugoslavientribunalen 2003 var man övertygad om att han skulle gripas "innan jul". Det blev inte så. Nu förs dock ännu en grånad man inför skranket.

Hur det nu må vara med den internationella rättvisans effektivitet så finns det stora symbolvärden i att ingen, vare sig statsöverhuvud eller general, kan undslippa rättvisan.

Jag drar mig till minnes en episod i rättssalen i Haag med Slobodan Milosevic, en mycket slipad jurist som inte skulle underskattas. Domaren frågade om han betraktade sig som skyldig eller icke-skyldig varvid han vägrade svara. Då frågade domaren om han skulle läsa upp åtalet mot honom. Då säger Milosevic "that's your problem".

Nu har Mladics problem äntligen hunnit ikapp honom.

19 maj 2011

Internationellt ekonomiskt system med ekon från förr

Alltsedan senaste krisen i världsekonomin slog till några år sedan har förhandling och stödlån blivit en viktig ingrediens för att behålla vissa länder på rätt sida konkursstrecket.

Portugal och Grekland har alla förhandlat både med EU och framförallt Internationella valutafoden (IMF) om de stödpaket som de behövt. Grekland står på tur för ytterligare förhandling och stöd. IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn skulle ha träffat bland andra Angela Merkel om detta i dagarna hade inte annat kommit emellan i hans liv...

Det är lite underligt med denna institution som kom till samtidigt med Världsbanken 1944 för att skapa ett system med regler för valutor och världsekonomin. Historiskt har chefen för Världsbanken hämtats från USA och för IMF hämtats från Europa. 

Jag fick känsla för systemets historiska rötter när jag av en slump några år sedan bodde över på samma hotel, Mount Washington i Bretton Woods, New Hamshire, där avtalen förhandlades fram 1944. Det satt skyltar på dörrarna till varje rum med namnen på den delegat som bodde i rummet under den internationella konferensen 1944. I rummet bredvid mitt...John Maynard Keynes. En lite mer läskigt insikt kom sig av att insidan av hotellet användes i inspelningen av The Shining...Redrum!

Nu verkar världsekonomin se lite ljusare ut än en skräckfilm, oaktat den mardröm som chefen för IMF genomgår just nu.

14 maj 2011

EU idag, Arabförbundet och Afrikanska unionen i morgon

FN:s generalförsamling har nu röstat igenom ett beslut som ger EU rätten att tala inför FN. Tidigare har EU tvingats tala genom det land som innehaft EU:s ordförandeskap för tillfället.

Det satt långt inne för vissa mindre FN-länder att ge EU den här rätten. Flera av dem oroar sig för att deras inflytande kommer att vattnas ur om vad de ser som olika intresseorganisationer får rätt att tala inför församlingen.

Detta är första gången en icke-statlig aktör får rätt att tala i FN, å sina medlemsstaters vägnar, och kan således öppna vägen för andra liknande organisationer att få samma status. Arabförbundet och Afrikanska unionen är tänkbara kandidater.

Detta är förhoppningsvis ytterligare ett steg i att få unionen att tala med en stämma i utrikespolitiska frågor. Fru Ashton får nog anledning att besöka New York oftare hädanefter.

8 maj 2011

Kyla i norr och smältande isar

Sverige har nu tagit över ordförandeskapet i Arktiska rådet, en sammanslutning av de fem nordiska länderna och Kanada, Ryssland och USA samt representanter för urbefolkningar, alla med intressen i den arktiska regionen.

Regionen saknar inte intressanta utmaningar. Smältande isar har lett till att den så kallade nordvästpassagen de senaste åren för första gången blivit en farbar farled för stora kontainertransporter vilket gör att man kan ta vägen ovanför Kanada mellan Atlanten och Stilla havet och inte behöver åka via Panamakanalen.

Smältande isar har också inneburit stora påfrestningar på klimatet och den fauna som finns i området, inte minst för isbjörnarna som får ständigt mindre jaktområden i och med mindre isyta.

Området saknar inte heller geografisk strategisk betydelse. Några år sedan placerade en rysk ubåt den ryska flaggan på havsbotten under de arktiska isarna på nordpolen. Även Kanada och Danmark har genomgått diplomatisk-miltära förvecklingar över vissa steniga öar. Förklaringen är att gas och olja tros befinna sig under havet kring nordpolen. Även Grönland är i startfasen av att utvinna stora fyndigheter nära sin kust av fossila bränslen.

Inför ett toppmöte av Arktiska rådet på Grönland nästa vecka kommer även en forskarrapport presenteras som drar slutsatsen att de smältande isarna nu minskar i en högre takt än man tidigare trott, vilket leder till en accelererad höjning av havsnivåerna världen över under de kommande femtio åren.

Alltså finns all anledning att intressera sig mer för denna region som Sverige ändå är en del av, en stor del av vår norra landyta ligger ju faktisk ovanför polcirkeln.

4 maj 2011

Om Kennedy och andra dynastier

Såg klart på serien The Kennedys som gått på ettan några veckor och slås av det tragiska ödet som verkar förfölja denna amerikanska dynasti. Den kanadensiska produktionen har försökt fånga den outtröttliga drivkraft som familjens patriark Joseph Kennedy utsatte sina barn för. 

Hans dröm om att bli president övervältrades först på den äldsta sonen. Efter att denne dog i andra världskriget fick John Fitzgerald ta över den missionen. Han nådde ända fram men när han mördades blev det hans bror Bobby som fick föra fanan vidare. Till slut blev även han mördad under presidentvalskampanjen 1968.

Det finns ju som bekant andra amerikanska politiska dynastier, såsom Clinton och Bush. Det är nog så nära detta land kommer kungligheter. Behovet av nationellt samlande kraft verkar finnas oavsett vilket statsskick man bekänner sig till...