Storbritannien har som bekant en ny princessa sedan gårdagens kungliga bröllop. Samtidigt som Storbritanniens traditionstyngda kungahus firar vankas desto större förändringar inom Storbritanniens demokratiska system.
Idag sitter över 700 personer i House of Lords, flera av dem på livstid och genom arv. Tony Blair genomförde vissa förändringar till systemet för House of Lords och dess arvsbefattningar. Nu förslås desto större förändringar av sittande regeringskoalitionen med David Cameron i spetsen.
För det första ska antalet medelmmat i överhuset reduceras till cirka 300. Av dessa ska omkring 80 procent tillsättas genom proportionella val. Resterande platser ska tillsättas av regeringen för att behålla möjligheten att ta in expertis från pensioonerade domare med flera som inte kan tänkas ställa upp i partival. Mandatperioden för ledamöterna i denna nya senat som blir resultatet av förändringarna kommer att ligga på 15 år.
Kanske mest intressant är att dessa förändringar kan leda till att Storbritannien tvingas nedteckna detta i något som liknar en konstitution, något landet hittills klarat sig utan. Delar av dessa förändringar går till folkomröstning 5:e maj, men även om de får grönt ljus från väljarna kvarstår en lång övergångsfas, Storbritannien är ändå inte känt för att avskaffa traditioner över natt.
Förändringarna kan välkomnas ur ett liberalt perspektiv, särskilt med tanke på det arvsystem som rått för vissa av platserna i överhuset. Det blir spännande att se hur dessa förändringar, samlat med övriga förslag på förändringa av valsystemet, faller ut.