5 december 2010

Den förändrade Europakartan

Om man tittar på en karta över EU ser man en fläck bredvid Österrike (Schweiz) och en fläck nere på Balkan. Snart kommer denna bild att förändras något i och med att förhandlingarna med Kroatien nu går in i en avslutande fas. Bedömningen är att landet kan gå med i EU 2011.

Kroatien har haft en riktig resa mot EU-medlemskap. Det var gränstvisten med grannen Slovenien som behövde lösas, där Slovenien som EU-medlem höll veto över fortsatta EU-förhandlingar med Kroatien. Det är nu löst och förhandlas som bäst.

I november träffades så den serbiske sin kroatiske presidentkollega i Vukovar och Paulin Dvor där några av balkankrigets värsta brott utfördes mot både serber och kroater. Försoningen länderna emellan var också en viktig del i Serbiens försök att göra upp med sitt förflutna inför ett mer framtida EU-medlemskap. Serbien lämnade in sin ansökan under det svenska ordförandeskapet i december 2009.

Så sakteliga målas den europeiska kartan i av alltfler EU-medlemmar. Kvar finns fläckar till norr (Island) och sydöst (Turkiet), men med helt olika tidsperspektiv.