7 december 2010

Fråga inte - nu igen

USA har en policy som heter Don't Ask Don't Tell som infördes tidigt under Bill Clintons mandatperiod som president. Regeln avser homosexuella inom försvaret och går ut på att inte berätta att man är homosexuell, och att ingen kan fråga om du är homosexuell. Av förklarlig anledning har olika intresseorganisationer kritiserat denna regel. Bland annat lovade Barack Obama under sin valkampanj att den skulle avskaffas.

Nu har en utredning som genomförts av Pentagon på beställning av försvarsminister Robert Gates kommit fram till att det skulle vara fullt möjligt att tillåta öppet homosexuella soldater i USA:s försvar.

Det var väl på tiden. Det som verkar stjälpa att det hela blir av innan nyår under den så kallade lame-duck session innan nya senaten tillträder är nu att senaten inte verkar känna att det finns tid att "smälta" rapporten från Pentagon och vissa republikaner som inte tycker det är rätt att genomföra en stor förändring i försvaret mitt under pågående krig. Dock kan man alltid hoppas på några mer moderata republikanska senatorer som kan rösta med demokraterna, för visst är det dags att avskaffa denna förlegade regel. Sluta fråga och agera.