18 december 2010

Julgåva - ju dyrare desto bättre

Slogs av en annons som jag såg häromdagen från Rädda Barnen. Där kunde man köpa en låda pepparkakor för 16000 kronor och för en påse skumtomtar fick man hosta upp 10000 kronor. Det hela bottnar i att det i Sverige inte finns möjligheter för företag att dra av gåvor till ideella föreningar, en möjlighet som finns i många andra länder för att uppmuntra gåvor till den ideella civila sektorn i samhället. Visst måste en lösning vara både smidig och inte ett sätt att lura undan skatt, men går det i andra länder borde det gå även i Sverige.

Regeringen har lovat att införa avdragsrätt, men bara för privatpersoner och med ett tak på någon tusenlapp. Därför tycker jag Rädda Barnens kampanj är rätt fyndig. Det finns ju ingen övre gräns för vad man får ta betalt för en låda pepparkakor, så vips har det förvandlats till en avdragsgill kostnad för företaget (tillsammans med några andra förmåner som ska motsvarar priset).

Visst vore det bättre med en ren lagstiftning som tillät avdrag för ideella gåvor. Rädda Barnen uppmärksammar detta på ett finurligt sätt.