14 december 2010

Nya länder under 2011?

Läser krönikor om vad som förväntas ske under 2011 och slås av att världen kanske kommer få se en eller ett par nya länder träda fram.

Det är inte så ofta världen får tillskott av suveräna stater. Under 1900-talet har det mest skett i grupp. Första och andra världskrigen, Sovjets förfall, Jugoslaviens sammanbrott. Senaste tillskottet till världsamfundet var väl Kosovo, som för övrigt just höll parlamentsval.

Nu verkar det som om vi kan stå inför några ytterligare tillskott till världens stater. Tyvärr kommer nog även dessa nya länder tillkomma under oroligheter.

Sudan folkomröstar den 9 januari nästa år om en delning i en nordlig och sydlig del. Detta upplägg var en del av uppgörelsen i inbördeskriget i landet som tog slut 2005 efter 22 års konflikt. Fortfarande pågår de etniska striderna i Darfur underblåsta av regeringen i Khartuom. Landets president Omar al-Bashir är åtalad av internationella donstolen ICC i Haag för brott begångna i provinsen.

Ett annat land som kan bli till är Västsahara. Landet har varit ockuperat av Marocko sedan 1976 men det finns ett avtal om att en folkomröstning ska hållas för att ge västsaharierna möjlighet att bestämma om sin självständighet. Det är bland annat FN-missionen Minursos uppgift att se till att denna kan genomföras. Datumet har skjutits upp flera gånger, och precis när samtalen mellan partnerna skulle återupptas i New York i november i år dödades flera demonstranter i Västsaharas huvudstad Laayoune och sköt upp en eventuell omröstning ytterligare.

Ett annat splittrat land som är delat rakt på mitten är Elfenbenskusten som efter sitt val någon veckan sedan har två regeringar som gör anspråk på makten. Landet är delat i en nordlig och sydlig del efter inbördeskriget i början av 2000-talet. Landet kanske inte riskerar att delas men interna spänningar är i alla fall ett möjligt tecken på en sådan utveckling.

Kamp om makt och naturtillgångar som olja och fiske och etniska motsättningar kommer nog att se till att eventuella nya staters debut inte kommer att ske helt friktionsfritt.