19 februari 2011

En sovjetliknelse på flera plan

Jag såg på Obamas State of the Union (eller den snärtiga förkortningen SOTU som man ser ibland) nu i slutet av januari, talet som enligt konstitutionen hålls inför båda kongressens kammare för att berätta om tillståndet i landet. Temat var "Winning the Future".

När det var dags att tala om innovation sa han att USA befinner sig i denna generationens "sputik moment". Det var en intressant parallell till 50-talets kapplöpning med Sovjetunionen för att ta sig ut i rymden. Men trots att tanken var att frammana behovet av utbildning och innovation för att USA ska lyckas döljer sig mer bakom. 

Det är ju nämligen så att USA just nu håller på att springas förbi av bland annat Kina som snart övertagit ställningen som världens största exportland. Detta har skett under en tid då USA genomgår sin värsta ekonomiska kris sedan 30-talet.

Förhoppningsvis får Obamas uppmaning önskad effekt, att USA reser sig och bestämmer sig för att möta utmaningen som Kina och andra kommande ekonomier utgör. Sannolikt är dock nog USA:s "unipolar moment" så sakteliga på väg att ta slut.