19 maj 2011

Internationellt ekonomiskt system med ekon från förr

Alltsedan senaste krisen i världsekonomin slog till några år sedan har förhandling och stödlån blivit en viktig ingrediens för att behålla vissa länder på rätt sida konkursstrecket.

Portugal och Grekland har alla förhandlat både med EU och framförallt Internationella valutafoden (IMF) om de stödpaket som de behövt. Grekland står på tur för ytterligare förhandling och stöd. IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn skulle ha träffat bland andra Angela Merkel om detta i dagarna hade inte annat kommit emellan i hans liv...

Det är lite underligt med denna institution som kom till samtidigt med Världsbanken 1944 för att skapa ett system med regler för valutor och världsekonomin. Historiskt har chefen för Världsbanken hämtats från USA och för IMF hämtats från Europa. 

Jag fick känsla för systemets historiska rötter när jag av en slump några år sedan bodde över på samma hotel, Mount Washington i Bretton Woods, New Hamshire, där avtalen förhandlades fram 1944. Det satt skyltar på dörrarna till varje rum med namnen på den delegat som bodde i rummet under den internationella konferensen 1944. I rummet bredvid mitt...John Maynard Keynes. En lite mer läskigt insikt kom sig av att insidan av hotellet användes i inspelningen av The Shining...Redrum!

Nu verkar världsekonomin se lite ljusare ut än en skräckfilm, oaktat den mardröm som chefen för IMF genomgår just nu.