8 maj 2011

Kyla i norr och smältande isar

Sverige har nu tagit över ordförandeskapet i Arktiska rådet, en sammanslutning av de fem nordiska länderna och Kanada, Ryssland och USA samt representanter för urbefolkningar, alla med intressen i den arktiska regionen.

Regionen saknar inte intressanta utmaningar. Smältande isar har lett till att den så kallade nordvästpassagen de senaste åren för första gången blivit en farbar farled för stora kontainertransporter vilket gör att man kan ta vägen ovanför Kanada mellan Atlanten och Stilla havet och inte behöver åka via Panamakanalen.

Smältande isar har också inneburit stora påfrestningar på klimatet och den fauna som finns i området, inte minst för isbjörnarna som får ständigt mindre jaktområden i och med mindre isyta.

Området saknar inte heller geografisk strategisk betydelse. Några år sedan placerade en rysk ubåt den ryska flaggan på havsbotten under de arktiska isarna på nordpolen. Även Kanada och Danmark har genomgått diplomatisk-miltära förvecklingar över vissa steniga öar. Förklaringen är att gas och olja tros befinna sig under havet kring nordpolen. Även Grönland är i startfasen av att utvinna stora fyndigheter nära sin kust av fossila bränslen.

Inför ett toppmöte av Arktiska rådet på Grönland nästa vecka kommer även en forskarrapport presenteras som drar slutsatsen att de smältande isarna nu minskar i en högre takt än man tidigare trott, vilket leder till en accelererad höjning av havsnivåerna världen över under de kommande femtio åren.

Alltså finns all anledning att intressera sig mer för denna region som Sverige ändå är en del av, en stor del av vår norra landyta ligger ju faktisk ovanför polcirkeln.