11 januari 2011

Net neutrality - likabehandling på nätet

Det talas en del kring begreppet net neutrality, eller likabehandling på internet om man så vill. Ett inte helt tydligt begrepp som i stort går ut på att olika tjänsteleverantörer ska behandlas lika på nätet.

Nyligen röstade USA:s federala kommunikationsmyndighet FCC igenom regler som säger att "unreasonable discrimination" inte får förekomma gentemot olika tjänsteleveratörer av dem som styr trafiken, de så kallade internet service providers (ISP).

Man kan tycka detta lite konstigt. Lika mycket som en leverantör kan erbjuda olika hastighet på bredbadet mot en kostnad, borde man även kunna styra hur snabbt olika tjänster levereras. Men skillnaden mellan USA och Europa är att där äger varje stor ISP sin egen infrastruktur medan i Europa måste alla leverantörer som vill erbjudas tillträde till infrastrukturen och sedan konkurera med priset till kund.

Nätet ska vara så fritt som möjligt, och för mycket finreglering av myndigheter riskerar att stjälpa snarare än förbättra villkoren för användarna.