6 januari 2011

BRIC-lunch i säkerhetsrådet - nya vid bordet 2011

Ett nytt år innebär också en delvis ny uppsättning länder i FN:s säkerhetsråd. Rådet består av femton länder, varav fem är de bekanta permanenta medlemmarna. De övriga tio platserna roterar, fem byts ut varje år för ett tvåårsmandat på rådet. 

2011 är det dags att rotera ut Mexiko, Österrike, Uganda, Turkiet och Japan. In kommer Tyskland, Sydafrika, Colombia, Portugal och Indien.

Därmed uppstår den intressanta situationen att rådet under det kommande året kommer att bestå av samtliga BRIC-länder, de länder som står för störst tillväxt i världen. Brasilien är redan med sedan tidigare (roterar ut årsskiftet 2011/2012), och Indien kommer alltså med för en tvåårsperiod 2011-2012. De andra två BRIC-länderna Kina och Ryssland är ju redan med som permanenta medlemmar.

Måhända är detta ett uttryck för den ökande politiska tyngden som stark tillväxt har gett dessa länder.
Vi står nog inför ett sådant skiftet i världen, där kommande ekonomiska stormakter som exempelvis Indien ställer krav på politiskt inflytande som motsvarar deras ekonomiska tyngd.
Vad detta kommer att innebära i form av resolutioner från rådet får vi se, men det är i alla fall ett steg på vägen mot ett mer representativt säkerhetsråd, även om det bara är tillfälligt.

Trots tappra försök till reform av rådet, bland annat av Kofi Annan under hans tid som generalsekreterare lär vi nog få vänta på verklig förändring av medlemskapsstrukturen i världspolitikens mesta beslutsforum.