2 januari 2011

Om START-avtal och filibuster

Inför omröstning av det nyförhandlade START-avtalet mellan USA och Ryssland i den amerkanska senaten läste jag att senatorer från den republikanska oppositionen hotade med så kallade filibustering för att inte rösta igenom avtalet, som Obama personligen förhandlade fram med Rysslands president Medvedev.

Tydligen hade alla nu levande tidigare republikanska utrikesministrar ställt sig bakom avtalet, men trots det satte republikabska senatorer käppar i hjulen. Nu gick det hela vägen ändå och avtalet röstades igenom.

Fenomenet filibustering är rätt intressant. Det innebär i princip att en omröstning kan hindras genom att senatorerna talar så länge det är fysiskt möjligt. För att bryta ett inlägg krävs enligt senatens regler nämligen tvåtredjedelars majoritet. Flera medborgarrättslagar hindrades länge att röstas igenom på 60-talet av senatorer som stod och läste från konstitutionen eller något annat dokument dag efter dag.

Jag bävar för den dag en debatt i Sveriges riksdag består av att oppositionen står och läser ur statens offentliga utredningar timme ut och timme in...