30 mars 2011

USA, ICC, Libyen och Ghaddafi

Lyssnade i helgen på Hillary Clinton på NBC:s Meet the Press angående läget i Libyen. Hon och försvarsminister Robert Gates talade då om vilka val som Ghaddafi har. Det som stack ut var att Clinton nämnde den avskräckande effekten av att Ghaddafi nu riskerar att hamna inför Internationella brottmålsdomstolen.

Detta är intressant givet USA:s tidigare inställning till ICC som internationell domstol. Efter att president Clinton skrev under Romstadgan 2000 lämnade han den aldrig vidare till senaten för ratificering. Bush sade rakt ut att USA inte skulle gå med i domstolen, främst på grund av att amerikanska soldater som tjänstgör utomlands teoretiskt skulle kunna ställas inför rätta.

Nu har Obama-administrationen återupprättat förhållandet med domstolen i så motto att man samarbetar med den. Dock saknas fortfarande en ratificering.

Det är precis vid tillfällen som detta, när en statschef hotas att ställas inför rätta för brott mot mänskligheten, som domstolen visar på sin styrka. Och i detta fall gör det inget att Libyen inte skrivit under Romstadgan, FN:s säkerhetsråd såg till att enhälligt ge ICC i uppdrag att utreda händelserna i Libyen. Chefsåklagare Moreno-Ocampo håller som bäst på att öppna en utredning mot Khaddafi.

Vi får se om USA inom en inte alltför avlägsen framtid även tar steget och ratificerar Romstadgan och blir fullvärdig medlem av ICC.